Monoma
  • Blog
  • 1-2-2024

In gesprek met Tamara - projectcoördinator bij de vluchtelingenopvang

Na 20 jaar politie was Tamara toe aan een nieuwe uitdaging. Ze koos voor een carrière in de vluchtelingenopvang en kwam zo bij Monoma terecht als projectcoördinator van onze 9 opvanglocaties in Tilburg. Samen met haar kijken we terug op deze overstap, de uitdagingen die hierbij komen kijken, en de bijzondere aspecten en persoonlijke ervaringen van haar huidige functie.

Van politie naar Monoma

Na een carrière van 20 jaar bij de politie, maakte Tamara vorig jaar de overstap naar Monoma. Ik ben begonnen als agent op straat. Met de jaren ben ik doorgegroeid naar hoofdagent in de noodhulpdienst en heb ik functies gehad in de noodhulpdienst, op de meldkamer en bij de recherche. Na al die jaren merkte ik dat het jasje wat minder goed begon te passen. Ik wilde meer, en wilde mezelf blijven door ontwikkelen.” Die nieuwe uitdaging bleek voor haar in de vluchtelingenopvang te zitten. Eerst bij de crisisnoodopvang voor reguliere vluchtelingen en sinds een jaar als projectcoördinator bij Monoma.

Als mensen haar vragen wat zij in haar rol doet, legt ze uit dat een “normale werkdag” voor haar eigenlijk niet bestaat. Iedere dag is namelijk zo anders; overleggen, coördinatie van taken, het samenbrengen van collega’s en externe partijen om processen iedere dag weer te verbeteren, etc. Ze vliegt van de ene locatie naar de andere met draai- en procesboeken onder haar arm om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. “Ik geniet van het optimaliseren van onze processen, het contact met onze huismeesters, externe partijen en collega’s op het hoofdkantoor. Maar vooral van het zien groeien van de huismeesters in hun rol en hun zelfvertrouwen. Dit zijn aspecten die mijn werk bijzonder en zinvol maken.”

“Het leven gaat gewoon door, ook bij de vluchtelingenopvang.”

Hoewel vluchtelingen vaak halsoverkop huis en haard achterlaten om ergens anders een veilig onderkomen te vinden, vergeten mensen dat het leven wel gewoon doorgaat, ook op de opvanglocaties. “Het leven binnen een opvanglocatie is echt niet anders dan daarbuiten; echtscheidingen, baby’s, nieuwe vriendschappen en relaties. Het gaat allemaal gewoon door. Een verhaal dat veel indruk maakte, is dat van een bewoner die er alles aan deed om bij zijn vrouw en kinderen te kunnen zijn, wat in zijn geval betekende dat hij dagelijks tussen twee locaties moest pendelen. Het toont de menselijkheid in een omgeving die vaak wordt geassocieerd met uitdagingen en moeilijkheden.”

Ondersteuning en groei

Hoewel Tamara begon in een onstuimige periode waarin gemeenten op zoek waren naar locaties, mensen en middelen om de toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden, benadrukt ze de steun die ze ontving vanuit het team, en dan vooral van haar collega Lesley. “Hoewel het in het begin van mijn tijd bij Monoma soms nog overweldigend voelde, vanwege die roerige periode, merk ik dat ik nu steeds meer in mijn rol en op mijn plek zit. We hebben veel mooie stappen gezet het afgelopen half jaar, zoals het aanstellen van coördinatoren bij partnerbedrijven en het verwelkomen van nieuwe huismeesters.”

“Wat begon als een team met drie huismeesters, is inmiddels uitgegroeid tot een team van vijf, en binnenkort zelfs zes huismeesters. Hierdoor hebben alle opvanglocaties nu hun eigen toegewijde huismeester. En doordat op ons hoofdkantoor nu ook de juiste collega’s op de juiste plek zitten krijgen we meer rust en overzicht, wat een positieve impact heeft gehad op het hele team.” benadrukt Tamara.


Tamara is erg tevreden met de stap die ze heeft gezet heeft en de ondersteuning die ze daarbij gehad heeft van collega’s. "Dit is wat ik miste bij mijn oude werkgevers. De ruimte en de kans om me te blijven ontwikkelen. Niet alleen in deze rol, maar ook in de toekomst. Al is het nu nog veel te vroeg om daarvoor al specifieke plannen te maken."

Ben jij op zoek bent naar een dynamische werkomgeving waar groei en ontwikkeling gestimuleerd wordt?

Ontdek dan onze vacatures op onze website en neem de eerste stap naar een nieuwe carrière bij Mosaic World: